4.000 winkels lanceren de Ombudsman voor de Handel

10.05.17
Nieuws

 

De handelssector lanceert de Ombudsman voor de Handel. Meer dan 40 ketens, goed voor ruim 4.000 winkels in België zetten zich achter dit nieuwe initiatief waarbij klanten terecht kunnen met onopgeloste vragen en klachten. Vicepremier Kris Peeters noemt het de meest omvattende private ombudsdienst voor consumentengeschillen.

Klachten worden meestal rechtstreeks met de handelaar opgelost. Soms komen de klant en de handelaar er samen niet uit: dan is er de Ombudsman voor de Handel. “We nemen als sector onze verantwoordelijkheid op”, zegt Dominique Michel, CEO van Comeos, de federatie voor handel en diensten: “De consument moet er alle vertrouwen in hebben dat hij perfect geholpen wordt, dat hij kan rekenen op de best mogelijke service voor en na de aankoop. Maar de klant moet ook de garantie hebben dat in het uitzonderlijke geval dat het toch zou mislopen, dat er dan ook naar een oplossing gezocht wordt. Daarom lanceren we de Ombudsman voor de Handel.”

Consument krijgt overzicht van alle rechten

De Ombudsman voor de Handel wordt een online platform waar de consument een duidelijk overzicht krijgt van al zijn rechten bij de aankoop in een winkel of webshop. De klant zal daar objectieve en correcte informatie krijgen. Het platform zal de consument ook de mogelijkheid bieden een klacht in te dienen als de klant ondanks alle inspanningen van de handelaar, toch niet tevreden is.

Vicepremier en Minister van Werk, Economie en Consumenten Kris Peeters reageert tevreden: “Zonder enige twijfel is dit de meest omvattende private ombudsdienst voor consumentengeschillen. Ze waakt over een domein waarin jaarlijks 1 miljard transacties met consumenten gebeuren. Het vergt een continue inspanning om klanten tevreden te houden. Met de oprichting van de Ombudsman voor de Handel biedt Comeos een extra instrument aan om de klant op een gemakkelijke, goedkope en onpartijdige manier te helpen bij het oplossen van een consumentengeschil.”

Procedure is volledig kosteloos

De Ombudsman voor de Handel is een VZW die beantwoordt aan alle wettelijke eisen op het vlak van onafhankelijkheid en onpartijdigheid. “Onafhankelijke verzoeners zullen de klacht onderzoeken en een voorstel tot bemiddeling uitwerken en dat voorleggen aan de klant. De procedure is volledig kosteloos voor de consument en zal volledig onafhankelijk opereren van de handelszaken”, besluit Gérard de Laminne de Bex, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Ombudsman voor de Handel.

Deel dit artikel